You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

De sneak preview is tot de verhuizing in 2024 in de UB Singel te bekijken. Dit is een permanente tentoonstelling. We zullen regelmatig nieuwe items toevoegen. Dit voorproefje van de nieuwe UB vind je naast de informatiebalie op de eerste verdieping. In de sneak preview zie je een aantal meubels, de gekozen kleuren en stoffen, en een deel van het kunstwerk dat in het monumentale trappenhuis te vinden zal zijn.

Kerngegevens van evenement Nieuwsgierig naar de nieuwe UB? Kom naar de sneak preview
Startdatum 19 april 2022
Einddatum 31 januari 2024

In 2024 krijgt de UvA een nieuwe Universiteitsbibliotheek in het Universiteitskwartier. Het monumentale Binnengasthuis wordt verbouwd tot een moderne Universiteitsbibliotheek. De collecties en studieplekken van de UB Singel en het P.C. Hoofthuis verhuizen dan naar deze nieuwe locatie.

Ontmoeten

De nieuwe UB wordt een plek om te ontmoeten. Door de gebouwen van het voormalig ziekenhuis (Binnengasthuis) met elkaar te verbinden door een overkapping, ontstaat een groot atrium. Hier zijn zitjes en samenwerkruimtes maar de ruimte kan flexibel worden ingericht zodat ook presentaties, debatten en tentoonstellingen mogelijk zijn. Het UB Café en het dakterras zijn andere plekken om informeel te ontmoeten. In de sneak preview zie je sfeerimpressies van het atrium, UB Café en dakterras.

Variëteit aan ruimtes

Via een app kun je eenvoudig zien welke studie- en werkplekken beschikbaar zijn. In de sneak preview zie je een aantal meubels, de gekozen kleuren en stoffen, en een deel van het kunstwerk dat in het monumentale trappenhuis te vinden zal zijn.

Impressie nieuw gevelscherm

Gevel wordt iconisch

We hebben zelfs een ‘stukje gevelscherm’ in de sneak preview! Het gevelscherm is de icoon van de nieuwe UB en een van de architectonische hoogstandjes. Het komt rondom het nieuwbouwdeel van de nieuwe UB aan de buitenzijde. De producent van het gevelscherm heeft destijds een mock-up gemaakt van dit unieke ontwerp. Een mock-up is een een-op-een model van een deel van het definitieve ontwerp. Deze mock-up is te zien in de sneak preview. De mock-up bestaat nog wel uit fake tekst. De echte tekst is de dichtregel: “Lees maar, er staat niet wat er staat” uit het gedicht Awater van Martinus Nijhoff, vertaald in de 24 talen waarin de UvA doceert. Een indrukwekkend geheel.

De sneak preview is tot de verhuizing in 2024 in de UB Singel te bekijken. We zullen regelmatig nieuwe items toevoegen zodat we je steeds weer inspireren en ook jij niet kan wachten tot we gaan verhuizen in 2024. Dus komt dat zien!

Meer informatie over de Nieuwe Universiteitsbibliotheek