Amsterdam Centre for Middle Eastern Studies

In samenwerking met SLAA en Uitgeverij Signatuur

28May2018 20:00 - 22:30

Event

Met De opgejaagden schreef Dima Wannous de eerste vertaalde roman over de crisis in Syrië vanuit een vrouwelijk perspectief. De opgejaagden is een verhaal over het hedendaagse Syrië en de impact van permanente vrees en onrust. Met deze roman geeft Wannous een stem aan een hele generatie. Op 28 mei gaan we met de schrijver in gesprek over haar roman, haar jeugd en haar thuisland Syrië. Moderatie: Helge Daniels (Onderzoeksgroep Arabistiek, KU Leuven). Met voordracht uit de Nederlandse vertaling van De opgejaagden door Nisrine Mbarki (dichter en vertaler).

De opgejaagden
Damascus. Een jonge vrouw ontmoet een man in de wachtkamer van haar psycholoog. Het is het begin van een intense liefde. Maar dan barst de oorlog los. Nassim vlucht naar Europa, Suleima blijft. Ze hoort niets van hem tot ze plots zijn manuscript ontvangt. Het verhaal lijkt duizelingwekkend veel op het hare. Haar verleden borrelt op: de relatie met haar moeder, de dood van haar vader die ze onmogelijk kan vergeten, haar jeugd in een verdeeld Syrië, in een gebroken gezin. Het laat haar niet los en ze besluit een reis te ondernemen in een poging te begrijpen wat er is gebeurd met haar land, wie ze is en wat ze is geworden.

Dima Wannous (Syrië, 1982) heeft Franse literatuur gestudeerd aan de Universiteit van Damascus en de Sorbonne in Parijs. Ze schreef voor verschillende Arabische en buitenlandse kranten, waaronder The Washington Post. Momenteel werkt ze voor een Libanese televisiezender. Ze is een van de grootste jonge auteurs uit het Midden-Oosten en behoort tot de Beirut39-groep, net als Abdelkader Benali.

Let op! Dit programma is tweetalig. Het gesprek tussen Dima Wannous en Helge Daniëls is in het Arabisch en wordt direct door Helge Daniëls vertaald naar het Nederlands.

* Mensen die meedoen aan de ramadan en naar dit programma willen komen: na afloop van het programma kun je met je entreekaartje een Iftarmaaltijd (linzensoep, brood & baklava) halen in het restaurant van Podium Mozaïek. Zolang de voorraad strekt!

Locatie: Podium Mozaïek. Tickets kosten € 7,50, en zijn via de website van SLAA te bestellen.

Published by  ACMES